Lasiterassi tuo paljon iloa lapsiperheen arkeen

Annan ja Teemun omakotitalon terassilta avautuu kaunis maisema kotipihalle ja etelään metsän suuntaan. Oma piha on lähellä naapureita mutta silti mukavan suojaisa.

Jo silloin, kun taloa suunniteltiin, oli toiveissa ja tiedossa terassin hankkiminen.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan terassi olisi ollut huomattavasti pienempi, katettu avoterassi. Nyt kodin kyljessä komeilee avara avo- ja lasiterassin yhdistelmä, joka on merkittävä osa lapsiperheen kotia.


Suunnitelma terassista muuttui

Terassin suunnittelulle annettiin kotia rakentaessa aikaa, sillä talon ja autotallin rakentaminen oli etusijalla.
Suunnitelma hautui siellä taustalla ja vihdoin saadessaan lopullisen muotonsa se poikkesi paljon siitä, mitä aluksi oli ajateltu.
Terassin kokoa pohdiskellessa jossain lehdessä tuli vastaan artikkeli, joka painotti seuraavaa : mikäli suunnittelet terassia, rakenna aina 20 neliötä alkuperäistä suunnitelmaa suurempi. Tämä jäi mieleen.
Lopullinen suunnitelma oli hyvin erilainen ja paljon tilavampi, kuin alkuperäinen ajatus.“Alettiin miettiä sitä, mikä on oikeasti terassin käyttötarkoitus ja kuinka se sopii juuri meidän taloon. Aluksi ajateltiin vain katettua avoterassia mutta tukirakenteet tulevaa varten olisi pitänyt kuitenkin rakentaa, sillä suunnitelmissa oli kuitenkin lasittaa terassi myöhemmin.
Sitten se alkoikin tuntua vähän hölmöltä, että ensin rakennettaisiin puoleen väliin ja vuoden, parin päästä jatkettaisiin. Talon budjetistakin oli jäänyt vähän ylimääräistä, joten ajateltiin, että rakennetaan pois alta vaan!”Lasiterassi on käytössä ympäri vuoden

Terassia rakentaessa Anna ja Teemu myös odottivat ensimmäistä lastaan ja miettivät jo etukäteen esimerkiksi päiväunien nukkumista. Lasitetulla terassilla se varmaan kävisi hienosti.
Ja niin se on käynytkin!
Päiväunet nukutaan päivittäin lasiterassilla – muutamia hellepäiviä lukuunottamatta.
Talo on tuulisella paikalla, joten lasiterassi tuo pihalle kaivatun suojan ja mahdollistaa mukavat unet ulkoilmassa kelillä, kuin kelillä.

Terassin lasituspäätökseen vaikutti myös käytännöllisyys : terassi ja kalusteet pysyvät puhtaana ja siistinä, sekä sisustusmahdollisuudet ovat aivan erit, kuin avoterassilla.
Terassin myötä myös piha on huomattavasti helppohoitoisempi. Esimerkiksi isoon nurmeen verrattuna on terassi hyvin helppo huollettava ja pysyy siistinä pienellä työllä, ympäri vuoden.Aurinkoisena päivänä terassi on oiva auringonottopaikka ja myös perheen koira nauttii terassista täysin rinnoin -lämpöä rakastava haukku tykkää makoilla auringossa ja terassista onkin muodostunut sen ehdoton suosikkipaikka.
Terassi on enemmänkin mukava, yhteinen oleskelutila “pelkän” terassi- käsitteen sijaan.


Terassin materiaalit ja rakentaminen

Teknisemmissä yksityiskohdissa tärkeää oli, että terassin lasit ovat puittettomat.

Terassilta näkyy kaunis metsämaisema ja näkymä haluttiin pitää mahdollisimman avoimena.
Puitteeton lasiterassi istuu kauniisti myös talon ulkonäköön; istuu hienosti puutaloon ja on samaan aikaan sopivan moderni.
Lehtikuusi oli materiaalina selvä valinta.

Terassia varten Jamar hoiti luvat ja suunnitelmat, rakensi lasiterassin ja kaikki perustukset, sekä toimitti lautatavaran myös avoterassiin, jonka Teemu ja Anna rakensivat itse loppuun.Terassia varten oli pyydetty useampia tarjouksia, joiden joukosta Jamar tuntui nopeasti oikealta vaihtoehdolta.
Jamar oli lähellä ja palvelusta tuli heti tunne, että asiakkaalle haluttiin oikeasti löytää sopivin ratkaisu sen sijaan, että olisi vain myymällä myyty, mitä saadaan myytyä.
“Jamarilla haluttiin auttaa nimenomaan siinä, että me saamme hyvän terassin juuri meidän kotiin ja se vastaa meidän kaikkia toiveita”, toteaa Anna.“Erityisen mukavaa oli se, että Jamarin miesten lopetellessa lasiterassin rakennusta, ei siitä heti kiirehditty mihinkään, vaan käytiin yhdessä tarkoin läpi, mitä meidän kannattaa seuraavaksi tehdä ja ottaa huomioon avoterassia rakentaessa. Koko homma hoidettiin hyvällä yhteistyöllä.”“Oli myös kiva, kun myöhemmin talvella Markku joka myi terassin meille, soitti ja kysyi, että oletteko olleet tyytyväisiä. Sanottiin, että jokunen ovi on vähän jumitellut johon Markku totesi, että tulen tunnin päästä käymään ja katsomaan. On tärkeää, että asiakkaaseen käytetään aikaa myös kaupan jälkeen, sillä se on asiakkaalle iso investointi”, tuumailee Teemu.

“Koko terassiprojektin ajan tuntui siltä, että meille myytiin ja rakennettiin toimivaa ratkaisua pelkän tuotteen sijaan. Todella hyvä palvelu, jossa mietittiin kokonaisuutta eikä vain sitä terassilasitusta. Hommat hoitui, eikä tarvinnut itse olla kyselemässä perään”.

Lapsiperheelle sopiva terassi

Terassi on ollut oivallinen ratkaisu lapsiperheelle: siellä leikitään ja keinutaan ja se on kiva tila, jossa viettää aikaa ulkoilmassa kelistä riippumatta. Terassilla olo tuo mukavaa ja helppoa vaihtelua, jos päivä muuten kuluisi kokonaan sisällä.

Terassi on kuin ylimääräinen huone, joka on kuitenkin “eristyksissä”. Lapsi voi nukkua terassilla, eikä sisällä tarvitse huolehtia pienestä melusta.
Homma toimii myös päinvastoin : lapsen voi laittaa illalla nukkumaan sisätiloihin ja itse viettää iltaa terassilla.Terassi on käytössä huhtikuusta pitkälle syksyyn -vähintään lokakuuhun.
Pihalle paistava aurinko lämmittää terassia niin hyvin, ettei erillisille lämmittimille ole ollut tarvetta ja lapsi tarkenee nukkua päiväunet terassilla ympäri vuoden, tuulelta suojassa.Talvella terassi toimii myös oivallisena säilytystilana isoille terassikalusteille.
On helpottavaa, kun isoja kalusteita ei tarvitse kuljettaa varastoon. Ne veisivät siellä myös paljon tilaa.
Talvella Teemu toteaa myös kulkevansa usein terassin kautta sisään – lumiset kengät ja asusteet on helppo jättää terassille eikä lumi ja loska kulkeudu sisätiloihin.
Terassi siis toimii ja palvelee ympäri vuoden!Takaisin kesään ja tähän hetkeen : tulevana viikonloppuna tiedossa ovat 1-vuotiaan syntymäpäiväjuhlat.
Jos ilmat suosivat, avataan olohuoneesta ovi terassille ja saadaan kerralla lisää tilaa juhlaväelle!