Lasiterassi puutarhassa on juhlien ja rauhoittumisen paikka

"Valotalo" toi suojaisan sisätilan tuuliselle peltoaukealle

Kauniin puutarhan keskellä lasiterassilla loppukesän ilta on parhaimmillaan.

Piha on kauniin kodin, jossa asustelee eläkeiän kynnyksellä oleva pariskunta, Sari ja Alf Lindström. “Taloudellisesti tiukimmat vuodet ovat nyt takanapäin ja on aika tehdä niitä asioita, joita elämässä on haluttu tehdä” toteaa Alf kotiterassillaan.

Pihalla kasvaa iso kataja ja villiomenapuu, jotka säästettiin, kun tonttia raivattiin.

Ajatus terassista heräsi jo silloin, kun taloa alettiin rakentaa vuonna 2005. Tontti oli alunperin ryteikköä ja peltoa, osa vieressä nytkin aukeavaa peltoaukeaa.Tälle paikalle Alf alkoi itse suunnitella pihaa vuonna 2004 ja seuraavana vuonna ryhdyttiin toimiin. 

Paikka on tuulinen, sillä se on peltoaukean vieressä. Terassia ympäröivälle pihalle on tulossa lisää omenapuita tuomaan suojaa ja viihtyvyyttä.

Lasiterassilla on nimi, “valotalo”. Nimestä ajatus lähtikin.Pihalle haluttiin lasinen talo, joka olisi sekoitus huvimajaa, viherhuonetta ja majakkaa. Pimeänä aikana ja talvella Valotalo toimiikin hyvin majakkana tuoden lämmintä valoa ympäristöön.

Valotalo on hyvä, suojaisa sisätila. Yhtenä haaveena oli ollut myös tomaattien kasvatus, mikä on lasiterassin suojissa lähtenyt hyvin vauhtiin. Lisää tomaatteja hankitaan ensi kesänä ja tälläkin hetkellä niitä kasvaa terassilla. Ne tuovat Valotaloon hyvän tuoksun ja niitä on hyvä napsia siinä terassilla istuskellessa.

Kun valotalon muotoa mietittiin, oli mielessä kreikkalaisen temppelin muoto. Muototeemaltaan puhdas ja itsenäinen kappale pihalla. “Jos talo voi olla veistos, on terassi ikään kuin yksinkertainen veistos pihalla.”

Tilana terassi antaa paljon. Aikaa voi viettää puutarhassa säällä kuin säällä - tuulelta sekä sateelta suojassa. Ikävämpi keli ei haittaa, sillä ulkoilmasta pääsee nauttimaan aina mielensä mukaan. Avaa vain lasiovia juuri niin paljon kuin haluaa: lämpimällä ilmalla on hyvä pitää vaikka kaikki auki ja viileämmällä taas voi sulkea ovia.

Terassi on yhdessäolon paikka, jossa seurustellaan ystävien kanssa, grillataan ja syödään yhdessä. Grillaaminen on tärkeä seurustelun muoto ja se onkin saanut ihan oman tilansa terassin myötä. Illanvietoissa grillin voi pitää sisällä lasiterassilla tai kauniilla ilmalla avoterassilla. Lasikaton alla ruokapöydän ääressä sitten syödään.

Auringonpaisteen puolella pellon suunnalla on umpiseinä, jottei terassi kuumene liikaa. Etelän puolelta ei pääse aurinko porottamaan ja kovan tuulenkin vuoksi on hyvä, että seinä sinne suuntaan on umpinainen. Tuolle umpiseinälle on suunniteltu köynnösruusuja sitä koristamaan.

Jamar tuli tutuksi alunperin naapurin kautta. Sopivaa rakentajaa terassille etsittäessä Jamar tuli vastaan ja heihin otettiin yhteyttä. Jamarilta vastattiin ja myyjä/suunnittelija saapui paikalle. Häneltä saatiin suunnitteluapua joka koettiin hyvin tärkeäksi.

Suunnitelma eteni hyvin, kun se tehtiin yhteistuumin. Vaikka Lindström on itse arkkitehti ja tietty muoto terassille oli jo mielessä, ei hän ollut piirtänyt terassista tekemäänsä suunnitelmaa valmiiksi millään ohjelmalla. Olikin erityisen hienoa, että Jamarin kanssa suunnittelu onnistui sillä tavoin, että yhdessä istuttiin alas ja Alf piirsi ajatuksensa ruutupaperille.

Sillä tavalla päästiin yhteisymmärrykseen ja pian Jamarilta saatiin tuotantokuvat. Niitä vielä viilattiin yhdessä ja lopullinen rakenne löydettiin yhdessä.

 

Lindströmit olivat tyytyväisiä palveluun. Terassi haluttiinkin aiemmin suunniteltua nopeammin, eikä hän ehtinyt itse suunnitella terassia niin perusteellisesti, kuin oli ajatellut. Jamarin kanssa hyvin sujunut yhteistyö kuitenkin poiki sen, että asiakas sai kuin saikin haluamansa. Suunnitteluosaaminen olikin yksi ratkaiseva tekijä siinä, minkä vuoksi terassi päädyttiin Jamarilta ottamaan.

Asentaminen sujui näppärästi. Tasainen pohja pihalla oli jo asiakkaan toimesta valmiina, joten siihen oli hyvä alkaa tekemään terassia. Koko prosessi sujui hyvin, pikaisesti ja siististi. Oli hienoa, että paikat pysyivät siistinä, ei tullut sotkua ja kaikki valmistui nopeasti. Terassi rakennettiin syksyllä ja jouluna saatiin jo kuusi sisälle valoineen.

 

Syksyllä terassille asennetut lämmittimet pidentävät sesonkia ja keväälläkin siellä voi jo melko aikaisin alkaa viettelemään aikaa. Kun ulkona vain tarkenee, voi terassin suojissa jo alkaa nautiskella ilmoista ja grillailusta

Lämmittimille tulee käyttöä toisinaan esimerkiksi viileämpinä iltoina, kun vietetään ystävien kanssa aikaa terassilla. Syksyllä terassilla ollaan helposti ainakin syyskuun loppuun saakka, lokakuu selviää sitten sen tullessa. Terassikausi lasiterassilla on joka tapauksessa pitkä.

Ruokailu ja seurustelu on se keskeinen juttu. Terassilla nautitaan muun muassa oman puutarhan tuotteita, kalaa, katkarapuja ja lihaa. Bataattia, kesäkurpitsaa, ananasta ja omenaa.. grillissä valmistuu monipuolisesti paljon hyvää. Siihen kylkeen vielä tuore salaatti ja sopivat juomat niin kivat puitteet yhdessäololle ovat valmiina.

Terassia voisi kutsua myös sadonkorjuun juhlapaikaksi. Siellä juhlistetaan yhdessä sitä, kuinka hienossa ympäristössä saadaan asua ja elää -maaseudun rauhassa ja vehreydessä. Lapsenlapsetkin viihtyvät terassilla ajanvietossa, sekä osallistuvat mielellään puutarhan hoitoon. Muutamia lelujakin löytyy terassilta aina, sekä vierestä hiekkalaatikko pihaleikkeihin.

Terassin sisustus on mielenkiintoinen, sillä silmiin osuvat muunmuassa kauniit, 50- luvun lastenrattaat. Niissä on aikanaan nukutettu lapsenlapsiakin ja nyt ne ovat tunnelmanluojana terassilla. Toinen kiva yksityiskohta on aito, 80- luvun radio, joka on löytänyt tiensä terassille alun perin ulkomaanmatkalta. Tunnelma ja kaunis kokonaisuus syntyy pienillä yksityiskohdilla.

 

Myös talvella terassille on löytynyt erinomaisia käyttötarkoituksia. Kajakit tuodaan suojaan terassille. Niille ei ole talvella käyttöä ja terassilla ne ovat sekä suojassa, että näyttävät kauniilta valaistuna seinällä. Myös vene saatiin kunnostettua loppuun terassin suojissa, kun kelit eivät enää sallineet pihalla työskentelyä. Vene nostettiin lasiterassin ovista sisään ja siellä viimeistely onnistui suojassa ja kiirehtimättä.

Kun terassin valot syttyvät talvi-iltana ja valaisevat ympäristöä, se on kuin valkoinen majakka. Pellon yli ja läheiselle tielle se loistaa kauas. Ajatuksena olikin saada pihalle elementti, joka olisi kaunis kaikkien mielestä, jotka ohitse kulkevat ja toisi kaunista valoa pimeään maisemaan. “Majakka” onkin saanut vain hyvää palautetta.

 

Tulevana viikonloppuna lapsenlapset ovat tulossa kylään ja vaikka noille päiville onkin luvattu sateista säätä, on tiedossa grillaamista. Se on lasiterassin hyviä puolia, kun sadekeli ei haittaa suunnitelmia.

Terassista voisi lyhyesti sanoa sen olevan sekä hupihuone, että hyötyhuone, toteaa Sari Lindström.

Moneen se taipuu.

Kuvia valotalosta

[justified_image_grid preset=11 ng_gallery=55]

Lue lisää lasiterasseista ja ota yhtettä

Nyt on paras aika hankkia lasiterassi. Lue lisää palveluistamme tai ota yhteyttä ja suunnitellaan juuri sinulle unelmiesi terassi.